Orasul Targoviste | Obiective Turistice Targoviste | Monumente Naturale Muzee Trasee turistice

Obiective Turistice Targoviste | Monumente istorice Targoviste | Trasee turistice in Targoviste | zilele orasului Targoviste

Press ESC to close
Inchide eTravel SA - Compania noastra gestioneaza cel mai mare sistem de rezervari on-line pentru hoteluri din Romania si Polonia.
Suntem unii dintre cei mai mari operatori de servicii hoteliere din Romania si Polonia si va putem oferi servicii de cazare, chiar si la preturi mai mici cu 55% fata de preturile de receptie. Sistemul nostru de rezervari, inclusiv TourismGuide.ro , produc sute de rezervari in fiecare zi, rezervari efectuate atat de clienti persoane fizice cat si de clienti coorporate.

TourismGuide.ro - sistem de rezervari de ultima generatie in Romania. Rezervari Online. Hoteluri din Bucuresti, Hoteluri din Brasov, Hoteluri din Timisoara, Hoteluri din Arad si din alte orase din Romania. Rezervari de grup. Rezervari cu confirmare INSTANT. Cea mai mare baza de date de hoteluri din Romania si hoteluri din lume.


media 9

adsense

Cazare Romania > Cazare Muntenia > Cazare Judetul Dambovita > Cazare Targoviste > Obiective Turistice Targoviste

ad side left ?? 65656

Verifica preturi si disponibilitate in Targoviste

Verifica

 
 

Obiective Turistice Targoviste

Bucura-te de vacanta perfecta la Targoviste. Cele mai bune preturi. Rezerva cu noi.
 
     
 
 

Complexul Muzeal Curtea Domneasca
Str. Calea Domneasca nr.181
Program: Luni inchis
Marti - Duminica: 8.00 - 18.30

Curtea Domneasca grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, dateaza din vremea domniei lui Mircea cel Batran. Sub Vlad Tepes (1456-1462) Curtea Domneasca a dobandit noi constructii printre care si Turnul Chindiei.
Dupa domnia lui Radu de la Afumati, in timpul lui Petru Cercel au avut loc ample lucrari de constructie vechiului palat i se adauga unul nou, inconjurat de gradini, cu fantani alimentate cu apa adusa din apropierea Targovistei prin conducta din lemn de pin.
Au loc lucrari de reconstructie in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, care au durat 7 ani. Cele doua case domnesti au fost transformate intr-un palat in stil brancovenesc.
In 1737, in timpul luptelor turco- austriece, Curtea Domneasca este arsa. Numai Biserica Domneasca a mai fost reparata.
Turnul Chindiei, in forma de astazi este rezultatul restaurarii executate in anii 1847-1851.
In anii 1907-1910, N. Ghica-Budesti, a restaurat biserica domneasca, pentru ca apoi sa degajeze beciurile vechii case, a bisericii paraclis, a baii domnesti.
Complexul Muzeal "Curtea Domneasca" cuprinde monumente de arhitectura medievala ce formeaza ansamblul Curtii domnesti, dintre care unele adapostesc expozitii:
- In turnul Chindiei: Dracula. Legenda si adevar istoric
- In biserica domneasca: Colectia de arta brancoveneasca
- In beciurile casei domnesti din sec al-XVI-lea - Din istoria Curtii domnesti, Lapidarul.
- In biserica Sf. Vineri - Colectia de icoane.

Turnul Chindiei
Inca de la intrare, vizitatorul se simte coplesit de silueta zvelta si eleganta a Turnului Chindiei, unic si maret in capatul aleii pietruite.
Functiile turnului au evoluat: turn-clopotnita in secolele XIV-XV; turn de staja si aparare in secolele XV-XVI; turn ceasornic in secolul al XVII-lea; 1853 - foisor de foc.
Vizitatorul urca 122 de trepte pentru a se bucura de incantatoare priveliste a orasului si imprejurimilor ce i se ofera de la inaltimea celor 27m ai terasei turnului, va zabovi la etajele al doilea si al treilea pentru odihna, timp in care se poate familiariza cu personalitatea domnului Vlad Tepes, prezenta in fotoexpozitia intitulata Vlad-Tepes- Dracula. Legenda si adevar istoric.

Biserica Domneasca Mare
Ctitoria lui Petru Cercel se incadreaza in tipul de plan cruce greaca (ca si biserica din Curtea de Arges si Mitropolia Targoviste) care au servit ca model.
Pridvorul este marginit pe 3 laturi de 12 stalpi de zidarie.
Pronaosul prezinta o bolta semicilindrica mica, dispusa central, in axul intrarii, iar de o parte si de alta, cele 2 turle mici. Acest compartiment, a adapostit mormintele familiei Matei Basarab, Balasa (sotia lui Constantin Serban).
Naosul, de forma patrata, este acoperit de 4 bolti in leagan, sprijinite pe 4 stalpi de zidarie dispusi simetric, bolti care sustin turla mare. Spatiile aflate intre bratele egale ale crucii marcate de stalpi sunt acoperite cu cupole.
Absida altarului este incapatoare si flancata de alte 2 mai mici, acoperite cu bolti semicilindrice.
Pe latura de vest a naosului se afla un balcon sustinut de o bolta descarcata pe 2 stalpi si o coloneta din piatra.
In stanga intrarii se remarca portretele voievodale:
– Neagoe Basarab, Matei Basarab
– in vestul pronaosului: Petru Cercel si Constantin Brancoveanu
– in dreapta intrarii: Mihai Viteazu, Radu Serban, Constantin Serban, Serban Cantacuzino si Radu Mihnea.
Dintre piesele de mare valoare artistica care mobileaza biserica se remarca iconostasul bracovenesc realizat in lemn, sculptate si poleite cu aur, avand pe registrul de deasupra usii imparatesti stema Tarii Romanesti, iar pe bagheta superioara, anul realizarii incrustat cu cifre chirilice si arabe: 1693.

Biserica Sfinta Vineri
Este ctitoria lui Vlad Calugarul si a sotiei sale Smaranda.
Are planul trilobat de forma alungita, compus din pridvor, pronaos, naos si altar. Pridvorul prezinta analogii cu pridvorul bisericii domnesti de sus, pronaosul avand si rol de gropnita pentru "conita Stanca" nepoata lui Constantin Brancoveanu.
Casa zisa a doamnei Balasa, cu inscriptia ce o dateaza la 1650 se datoreste transformarilor facute de N.Bratescu la 1852, prilej cu care s-au adus pisania de piatra a jupanului Manea Clucer, pisania incastrata pe fatada sudica a casei numita "a Balasei" si piatra de mormint a acesteia, considerand ca in acest fel ii va creste importanta.
Aceasta constructie este tratata arhitectural ca niste adevarate chilii manastiresti, cele 4 incaperi dispuse in sir, cu bolti si pardosite cu caramizi, armonios concepute, dar modeste si care emana simplitate.

Muzeul de Istorie
Calea Domneasca nr. 189
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica: 9.00 - 17.00

Actualul muzeu de istorie a fost deschis in luna septembrie 1986 in cladirea fostului Palat de Justitie.
Acum aici se afla expozitia de baza a muzeului, cu exponate din epoca paleolitica pana in 1918.
Exista aici dovezi materiale si spirituale ale existentei populatiei geto-dacice, ceramica si figurine neolitice, tezaurul de monede de argint thassiene si macedonene din secolele II si I iHr. de la Caprioru, tezaurul de monede dacice de la Adanca, obiecte de podoaba. Sunt evidentiate aparitia si formarea statelor feudale romanesti, se realizeaza o scurta incursiune in formarea statului feudal Tara Romaneasca si se continua cu alegerea Targovistei drept resedinta voivodala, de catre Mircea cel Batrin.
Spatiul rezervat domnitorilor Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazu, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, este ilustrat de obiecte de arta decorativa, fresca brancoveneasca, carte veche, ornamente tipografice, xilogravuri, lapidariu provenit de la Palatul Potlogi, care demonstraza efortul depus de catre voievozi pentru dezvoltarea culturii medievale.
O sala este rezervata revolutiei condusa de Tudor Vladimirescu, unde se gasesc documente, arme, uniforme, arta plastica.
Exista o sectiune despre unirea Tarilor Romane sub Alexandru Ioan Cuza, care ofera documente si obiecte personale ale domnitorului.
Este reprezentat si razboiul de independenta prin documente originale, prin arme, costume militare, insemne heraldice.
Pe langa alte marturii istorice exista si harta Romaniei intregite.
Holul muzeului si sala mare de la parter gazduiesc expozitii temporare prilejuite de sarbatorirea unor momente insemnate din istoria orasului Targoviste, expozitii de arta fotografica.

Muzeul tiparului si al Cartii Romanesti Vechi
Apartine Complexului National Curtea Domneasca
Str. Justitiei, Nr. 9
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

A fost inaugurat la 11 mai 1967 intr-o cladire construita in a doua jumatate a secolului al-XIX-lea in stil neoromanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu, pe beciuri cantacuzine de secol XVII.
Muzeul adaposteste marturii ale civilizatiei unui popor exprimate printr-unul dintre cele mai profitabile in timp mestesuguri- tiparul.
Incepand cu aparitia scrisului si continuand cu inventarea tiparului cu litere mobile de catre Guteberg si raspandirea lui in europa, muzeul prezinta dovezi ale trudei mesterilor tipografi si miniaturisti, care au inceput la Targoviste: macarie, Dimitrie Liubavici, Oprea Logofatul, Coresi, Antim Ivireanu, Mitrofan Gregoras, Meletie Macedoneanu, etc.
Momentul aparitiei tiparului in Tara Romaneasca este in tiparul voievodului Radu cel mare, cu sprijinul lui Macarie, tipareste la Manastirea Dealu primele carti religioase, in limba slavona: Liturghier(1508), Octoih(1510), Evanghelier(1512).
Exista in muzeu dovezi de a tipari la Targoviste si Brasov in limba slavona, Dimitrie Liubavici (Apostol 1547), o editie si pentru Moldova, oprea logofatul si Coresi care tiparesc in limba slavona (Octoih slavonesc-1557, Triod penticostar-1558), dar si in limba romana (Intrebare crestineasca, Brasov-1559).
Targovistea se inscrie ca prim centru national si al patrulea cu litera chirilica dupa Cetinje, Venetia si Cracovia, precum si ca oasul natal al lui Coresi, cel ce a tiparit prima carte in limba romana.
Prima sala ofera vizitatorului imagini ale istoriei scrisului si materialelor de scris (inscriptii dacice scrijelite pe ceramica, morile de hartie), o harta a centrelor tipografice de pe teritoriul tarii, o alta a Europei cuprinzand orasele care au gazduit tiparnite, doua machete de prese tipografice din secolele XVII si XVIII.
O vitrina cuprinde o placa de xilogravura si vignete de metal pentru ornamentarea paginilor de carte.
In prima camera din stanga sunt prezentate facsimilele manuscriselor romanesti si ale tipariturilor aparute in secolul al-XVI-lea.
In vitrina centrala se gasesc replicile rarelor exemplare ale tipariturilor macariene si vechi calimari de brau si inele sigilare.
In a doua camera intalnim tipariturile romanesti din secolul al-XVII-lea. In vitrine, pot fi vazute in original: Evanghelia invatatoare (Govora-1642), Cazania lui Varlaam (Iasi-1643), Noul Testament de la Balgrad (Alba Iulia-1643), Indreptarea legii (Targoviste-1652), Biblia de la Bucuresti-1688, etc.
In cea de-a treia sala sunt expuse tipariturile lui Antim Ivireanu in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, primele tiparituri cu caracter didactic din seolul al-XVIII-lea, grupate pe domenii.
In ultima sala se afla in original cartile tiparite in prima jumatate a secolului al-XIX-lea si primele periodice romanesti: Curierul romanesc (Bucuresti-1829), Albina romaneasca (Iasi-1829), Gazeta de Transilvania (Brasov-1838) impreuna cu suplimentele lor literare.

Muzeul Scriitorilor Targovisteni
Apartine Complexului National Muzeal Curtea Domneasca
Str. Justitiei, Nr.7
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

A fost inaugurat la 30 decembrie 1968 si este adapostit in casa scriitorului I.Al.Bratescu Voinesti, unde acesta a creat cea mai mare parte a operei sale.
Muzeul cuprinde 3 sectiuni:
1. releva rolul Targovistei de prim centru cultural al tarii
2. prezinta poetii redesteptarii nationale, nascuti in Targoviste
3. cuprinde scriitorii adusi de viata pentru o clipa sau o eternitate in acest oras.

Ultimele doua sali sunt dedicate vietii si operei lui I.Al. Bratescu Voinesti. Cu ajutorul familiei s-a remobilat cabinetul de lucru al scriitorului.
In biblioteca gasim numeroase carti de filozofie, stiinta si literatura, multe cu autografe sau continand insemnarile sale de lector. Exista si un violoncel, ceea ce aminteste de pasiunile sale extraliterare, cateva fotografi ale parintilor, sotiei si prietenilor, alaturi de bustul de bronz.
Muzeul scriitorilor targovisteni prezinta vizitatorului, editii princeps, corespondenta, mobilier de epoca, obiecte cu caracter memorial, arta plastica, fotografii care vin sa ilustreze in mod fericit, talentul scriitoricesc, framantarile oamenilor de cultura de pe aceste meleaguri.

Casa Atelier Gheorghe Petrascu
Apartine Complexului national Muzeal Curtea domneasca
Str. Baratiei, nr.24
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

Inaugurata ca expozitie la 12 aprilie 1970, casa aminteste vizitatorului de clipele petrecute de cel care s-a legat prin panzele sale de Targoviste.
Influentat de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu se desprinde de aceasta si isi creeaza un stil original, realizat in modalitatea de a expune pe panza o pasta consistenta plina de stralucire.
Motivele sale preferate, peisajele, casele, interioarele de atelier, naturile moarte, portretele, sunt transpuse pe panza la Targoviste: Intrarea la Curtea domneasca din Targoviste, Casa dupa ploaie, Vedere la Targoviste, Caldarusa cu carciumarese, Portret de baiat, Casa la Venetia si o parte din grafica expusa la etajul casei sunt numai cateva dintre lucrarile pictorului targovistean prin adoptie care, descopera la Targoviste lumina si culorile, lumina cladirilor vechi, noile experinte si framantarile sale.
Muzeul expune si obiecte cu caracter memorial, fotografii, scrisori, peneluri, sevaletul, obiecte pesonale care vin sa faca legatura dintre sufletul vizitatorului si framantarile artistice ale pictorului.

Muzeul de Arta
Apartine Complexului National Muzeal Curtea Domneasca
Str. Calea Domneasca nr.185

Infiintat in 1991, intrarea imobilului are coloane, iar in interior usile pictate cu elemente vegetale si avand frontonul de stucatura realizat de pictorul italian Giovani del Basso.
In 1970-1988 s-a luat hotarirea infiintarii unui muzeu de arta in acest spatiu functionind una din sectiile Bibliotecii Judetene.
Muzeul de arta din Targoviste conserva si astazi expozitii temporare, pictura religioasa, arta moderna si contemporana (N. Grigorescu, N.Tonitza, Sava Hentia, Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Camil Ressu), mobilier de epoca, arta decorativa.
In prezent este inchis pentru renovare.

Casa Atelier Vasilea Bledea
Apartine Complexului National Muzeal Curtea Domneasca
Str. Poet Grigore Alexandrescu nr. 38
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

Astazi colectia Vasile Bledea este adapostita in casa Angela Georgescu, o locuinta veche, cu pridvor inchis cu geamlac asezat deasupra pivnitei, monument de arhitectura romaneasca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, casa care a fost restaurata in anul 2000.
Colectia contine o mica parte din lucrarile de sculptura monumentala, pictura sau desen legate de cetatea Basarabilor.
Ca pictor, Vasile Blendea da dovada de o intensa sensibilitate si rafinament artistic, facand din dragostea sa pentru natura un adevarat ideal: Clopotnita de la Curtea Domneasca, Targoviste sub zapada, Biserica Sf. Ionica, Intrarea la Curtea Domneasca.
Artist complet, dar si variat, restaurator de pictura si nu in ultimul rand profesor de desen la mai multe scoli din Targoviste, este tot ceea ce ofera aceasta personalitate marcanta a artei romanesti vizitatorului, in aceasta expozitie permanenta.

Muzeul Regional de Istorie
Str. Stelea nr 4
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

Deschiderea oficiala a Muzeului Regional din Targoviste a avut loc la data de 30 ianuarie 1944 si cuprindea pe langa lapidariu, rezultat in urma demolarii cladirii-depozit de la Mitropolie si alte obiecte provenite din donatii, stampe, tablouri, carte veche, documente, fotografii, reprezentand Curtea domneasca si Turnul Chindiei.
Aceasta colectie-lapidariu, reprezentand elemente de arhitectura si pietre de mormant recuperate de la vechea Mitropolie, demolata in 1888, bazele de cruci de la 8 turle datand din secolele XVI si XVII, lespedea de marna care a acoperit mormantul patriarhului Dionisie al Constantinopolului mort in 1696 la Targoviste, este si astazi expozitia - lapidariu din curtea interioara a muzeului.
In anul 1972 aceasta sectie a Muzeului judetean din Targoviste a fost reorganizata ca Muzeu de arheologie, ca mai apoi sa adaposteasca expozitii temporare, iar din decembrie 1993 aceasta cladire ia numele de Galeriile Stelea.

Muzeul National al Politiei Romane
Str: Calea Domneasca nr. 187
Program: Luni - inchis
Marti - Duminica - 9.00 - 17.00

A fost inaugurat la 7 iulie 2000 in fosta casa a coconilor ridicata de Constantin Brancoveanu pentru fii sai.
Cladirea in stil neoclasic a fost refacuta in secolul al XIX-lea.
Expozitia incepe din 1821, moment in care Tudor Vladimirescu pune bazele primului serviciu de ordine publica, alcatuit din garzile pandurilor, continua cu fondarea in 1848 a Garzii Municipale.
Exista documente de legislatie purtand semnaturi ale domitorilor, uniforme, insemne de grad, carti, publicatii, periodice, albume, drapele, lucrari de arta cu tematica adecvata, arme de foc si albe.

Sursa: www.pmtgv.ro

 
     
 
 
media 10
 
     
media 5