Lacase de cult Targoviste | Catedrale si Biserici Targoviste | Obiective turistice din Targoviste

Lacase de cult Targoviste | Catedrale Manastiri si Biserici Targoviste | Obiective Religioase Targoviste

Press ESC to close
Inchide eTravel SA - Compania noastra gestioneaza cel mai mare sistem de rezervari on-line pentru hoteluri din Romania si Polonia.
Suntem unii dintre cei mai mari operatori de servicii hoteliere din Romania si Polonia si va putem oferi servicii de cazare, chiar si la preturi mai mici cu 55% fata de preturile de receptie. Sistemul nostru de rezervari, inclusiv TourismGuide.ro , produc sute de rezervari in fiecare zi, rezervari efectuate atat de clienti persoane fizice cat si de clienti coorporate.

TourismGuide.ro - sistem de rezervari de ultima generatie in Romania. Rezervari Online. Hoteluri din Bucuresti, Hoteluri din Brasov, Hoteluri din Timisoara, Hoteluri din Arad si din alte orase din Romania. Rezervari de grup. Rezervari cu confirmare INSTANT. Cea mai mare baza de date de hoteluri din Romania si hoteluri din lume.


media 9

adsense

Cazare Romania > Cazare Muntenia > Cazare Judetul Dambovita > Cazare Targoviste > Lacase De Cult Targoviste

ad side left ?? 65656

Verifica preturi si disponibilitate in Targoviste

Verifica

 
 

Lacase De Cult Targoviste

Bucura-te de vacanta perfecta la Targoviste. Cele mai bune preturi. Rezerva cu noi.
 
     
 
 

Complexul Monumental Stelea
Str. Stelea, Nr.6

Ceea ce numim astazi Ansamblul arhitectural al Manastirii Stelea, reprezinta o zona cu profunde implicatii in evolutia urbanistica a orasului medieval, cu constructii ridicate pe parcursul mai multor veacuri, ultima, considerata cronologic, fiind ctitorie a lui Vasile Lupu-1645.
Marginit de Calea Domneasca si la aproximatriv 200m N de Mitropolie, el isi justifica denumirea de Ansamblu arhitectural prin insasi componentele sale: o biserica din secolul al XIV-lea si una din secolul al XV-lea; turnul clopotnita, manastirea cu biserica din veacul al XVII-lea ridicata de Vasile Lupu, domnul Moldovei.

Complexul Monumental Mitropolitan
B-dul Victoriei nr. 1

Neagoe Basarab a inceput sa faca aceasta sfanta si mare Mitropolie, in stilul Sfintei Sofia. La Curtea de Arges sa fie manastire si arhimandrie, iar la Targoviste sa fie mitropolie statatoare.
Alaturi de biserica se afla locuinta mitropolitului care era foarte mare si cu trei curti.
Important centru cultural si tipografic, aici au functionat atelierele de pictura, o tipografie, Centrul Academic, scoli. Mitropolia s-a numarat printre putinele ansambluri arhitecturale din Targoviste, inconjurat cu ziduri care ii dadeau un caracter distinct si-l individualizau.
Terminata in 1933, biserica a fost pictata de Dimitrei Belizarie iar sculptura iconostasului a fost realizata de Pandele Theodorescu.
Dupa amplele lucrari de restaurare a bisericii Mitropoliei, arhiepiscopul Targovistei nu poate lasa lucrarea realizata doar pe jumatate; iar lucrarile vor continua.

Biserica Alba
Str. Calea Domneasca nr 287

Constructia apartine sfarsitul secolului XVI si inceputul secolului urmator. Biserica a suferit transformari neesentiale.
Biserica este de dimensiuni modeste, caracterizata prin dimensiuni modeste, modificat si extins, pronaos, naos si altar.
Exteriorul este impartit de un brau in 2 registre, partea superioara fiind impodobita de panouri si medalioane pictate probabil de Pana Hagi Avram (1885).
Pictura a fost realizata de P.A.Piskariov si de fiica sa Ana (1932).

Biserica Sfantu Nicolae Simuleasa
Str. N. Filipescu nr.75

Realizata in plan trilobat, biserica a fost compusa initial din pronaos, naos si altar, caruia i s-a adaugat in 1800 un pridvor.
Pronaosul adaugit, boltit cu o calota semicirculara, este continuat cu naod pe care s-a supraanaltat o calota, tamburul unei turle.
Absida altarului este semicirculara la interior si poligonala la estrerior. Decoratia exterioara pastrata numai in parte, este impartita in doua registre egale, de catre un brau prifilat, cel inferior pastrand arcurile originale. Pictura bisericii apartine lui Pana Hagi Avram.

Biserica Stolnicului
Str. Stolnicul Constantin Cantacuzino nr.4

A fost construita in 1705, refacuta mai apoi de Raducanu Dudau.
Palatul individual a fost dreptunghiular, compus din pridvor, naos si absida altarului. Pronaosul era boltit prin 2 calote sustinute de arce pe console care sustineau 2 turle mici. Naosul de forma patrata, nu mai pastraza boltirea initiala, care sustine o cupola suprainaltata. Altarul este poligonal la exterior si circular la interior.
Pictura bisericii dateaza din 1925 de mesterul Pavel Ionescu. Monumentul mai pastreaza la exterior medalioane de pictura realizate in secolul al-XIX-lea.
Arhitectura monumentului, mica expozitie amenajata in biserica cuprinde icoane, carti, obiecte de cult, a fost fondata in 1849.

Biserica Sfantu Nicolae Andronesti
Str. Poet Grigore Alexandrescu nr. 46

Realizata in 1527 de Manea Pusanu, mare vornic al cancelariei domnesti in timpul lui Radu de la Afumati.
Se fac transformari importante in 1653 de Matei Basarab si sotia sa Elena.
Pictura a fost realizata in 1813.
Dintre vechile icoane imparatesti din pridvor se distinge cea care infatiseaza pe Arhanghelul Mihail, redat in tonalitati calde, cu degradari fine, icoana ce aminteste de pictura veneto-cretana dar executia este realizata de traditia locala.
Demne de remarcat sunt si icoana Sf. Haralambie, realizata de Nicolae si Banica, zugravi din Sateni, candela de argint facuta din initiativa domnului Filip Dumitru, carti vechi cu interesante insemnari despre istoria orasului Targoviste.

Complexul Monumental
Str. Ion Heliade Radulescu nr. 14

Biserica este mentionata in documente in 1615.
A fost refacuta in 1767 de Badica Logofatul, pictura a fost realizata in 1849 de Avram, Sache si Parvu, zugravi din Targoviste.
De remarcat sunt arhitectura monumentului, pietrele de mormant, realizate cu chenar si decor floral, icoanele din 1820 realizate de "Nicolae si Banica zugravi ot Sateni", carti religioase din secolele XVII-XIX cu interesante insemnari.

Biserica Sfantu Gheorghe
Str. Suseni nr. 2

Biserica a fost construita de Neagoe Basarab in anul 1517.
Astazi se mai pastreaza putine elemente arhitecturale in pronaos si altar, pridvorul si absidele pronaosului fiind adaugate in 1862. Pictura a fost actualizata in 1862.

Biserica Cretulescu
Str. Lalelelor nr.8

Ctitorita de Dragomir din Plaviceni in 1638-1640.
A fost refacuta intre 1757 si 1863, din initiativa boierilor Cretulescu.
Edificiul prezinta o particularitate aparte printre monumentele de arhitectura ecleziastica prin faptul ca foloseste multe elemente de arhitectura gotica,preluate de la vechea biserica catolica din apropiere (portal, ancadramente).
Pictura a fost executata in anul 1863 intr-o maniera academista, unde se disting portretele ctitoriilor din familia Cretulescu.

Biserica Sfintii Imparati
Str. Constantin Brancoveanu nr.7

Construita de Matei Basarab si sotia sa Elina, biserica este in forma de nava si este compusa din pronaos, naos si altar si ocupa un loc important in istoria arhitecturii muntenesti.
Contrafortii, ancadramentele usii si ferestrelor, bazele stelare ale turlelor, sunt inspirate de mesteri moldoveni, toate insa integrate complexului muntenesc.
Pictura a fost realizata de Matei Basarab dar noii ctitori au zugravit-o de altcineva.
In interior exista picturi ale domnului Matei Basarab si doamna Elina, familia Frumusica, interesanta imagine de epoca.

Biserica Buzinca
Str. Baratiei nr. 13

Monumentul a fost "zidit din temelie.....din porunca si cu cheltuiala" lui Dumitru Buzinca in anul 1639".
Potrivit traditiei, prima pictura a bisericii a fost realizata de echipa de zugravi ce a pictat in 1698 Biserica Domneasca, echipa condusa de Constantin Zugravul.
De remarcat sunt arhitectura monumentului, icoanele din 1817,1865, realizate de mesterii locali care evidentiaza forta scolii de pictura din secolul trecut de la Targovitte, piatra de mormint din 1654.

Biserica Lemnului
Str. Maior Breziseanu Eugen nr. 22

Construita in locul unei biserici de lemn in 1842, a fost refacuta in 1864-1865 la acoperis si zugraveala
Pictura a fost realizata in 1865.
Monumentul funerar cu ingeri este realizat la mijlocul secolului XX.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul
Str. Justitiei nr. 6

Biserica a fost construita la sfarsitul secolului al XVII-lea de membrii familiei Greceanu. Ruinata la sfarsitul secolului XX, biserica a fost restaurata in 1972.
Planul bisericii este de forma dreptunghiulara si cuprinde naosul si absida altarului. In momentul reparatiilor i s-a adaugat un pridvor, sustinut de stalpi circulari din caramida.
Pictura a fost realizata initial de Ioan si Constantin Zugravul, pictorul epocii brancovenesti.

Biserica Targului
Str. Ion Heliade Radulescu nr.2

Biserica a fost sfintita in 1654 de Udriste Nasturel.
Planul bisericii Targului se inscrie in mod novator pe cel al manastirii Dealu. Naosul este trilobat, rezolvat structural in maniera monumentelor de tip Cozia. Pronaosul este separat de naos prin trei arcade pe 2 stalpi, este acoperit cu doua calote si 2 turle mici fiind cel mai vechi sistem de acoperire cunoscut de acest tip. Pridvorul este prevazut cu o bolta in semicilindru, sustinuta de 8 arce sprijinite pe stalpi de zid octogonali.
Decoratia exterioara este sgrafitata si apoi zugravita pe tencuiala, in benzi bicolore, rosii si albe, modalitate prezenta si la palatul domnesc restaurat de Matei Basarab.
Ctitoria conserva pietrele de mormant ale lui oprea si Paraschiv, fii lui Radu capitanul, ispravnicul lacasului, prima fiind incastrata in zidul de sud al edificiului.

Biserica Geartoglu
Str. Stelea

Lacasul s-a aflat pana de curand in plin proces de restaurare. Edificat peste o biserica de lemn de la sfarsitul secolului al XIV-lea, se poate afirma ca partea de rasarit a fost realizata in secolul al XVI-lea, completata spre V cu turnul-clopotnita.
Planul constructiei este un dreptunghi alungit cu absida poligonala si turn clopotnita pe pronaos. In secolul al XVIII-lea, zidul despartitor dintre naos si pronaos a fost mutat spre V, pentru largirea naosului. Ferestrele bifore, bolta semicilindrica transversala de sub turn, decoratia fatadei vestice cu sase firide terminate in arc frant si cele opt contraforturi ce sprijineau zidurile, apartin unei etape de constructie din secolul al XVII-lea, atestata si de pisania disparuta.

Biserica Sfantu Atanasie si Chiril
Str. Cetatii nr.2

Mitropolitul Theodosie a construit o prima biserica de lemn, refacuta de fratii Badea si Iordache Vacarescu in august 1768.
A fost refacuta in 1938 cand i s-a daramat turla.
Planul dreptunghiular, sub forma de nava este de proportii modeste si cuprinde pronaos, naos si altar. La exterior un brau de caramida imparte fatadele in 2 registre relativ egale.
Pictura bisericii a fost realizata in 1768 - o fresca de calitate.

Biserica Oborul Vechi
Str. Calea Campulung nr.64

Biserica a fost construita in 1833 de catre mahalagii din Targul de Afara si refacuta in 1870, 1936, 1983.
Pictura a fost realizata in 1983 si este ca un ou incondeiat.

Complexul Monumental Manastirea Dealu

Compexul arhitectonic de la Dealu este compus din:
- biserica manastirii
- turnul clopotnita
- paraclisul
- corpul chiliilor cu logia
La 17 noiembrie 1431, voievodul Alexandru Aldea daruia satelor Alexeni si Razvad, pentru pomenirea tatalui sau, "manastirea de la Dealu".
In locul vechii biserici, Radu cel Mare a inceput sa zideasca manastirea si a fost sfintita in 1501.
Biserica a suferit jafuri si distrugeri din partea armatei lui Gabriel Bathory si a trupelor habsburgice.
Reparatii noi a initiat Dionisie Lupu in 1801.
Biserica manastirii a fost zugravita din initiativa lui Neagoe Basarab, cu "vapsele si cu aur".
Planul bisericii este trilobat si este compus din pronaos, naos si absida altarului, mesterii reusind solutii interesante si novatoare fata de tipul initial. Pronaosul este impartit in 2 travei inegale, care nu se gasesc in structura altor biserici; acestea sustin cele 2 turle mici.
Naosul are iconostasul din lemn de par salbatic din 1956.
Decoratia bisericii este impartita in 2 registre de catre un brau orizontal, impodobite cu arcade oarbe. Aceasta decoratie se intalneste pe peretele de V ce incadreaza intrarea, pisania si cele 7 rozete traforate, prezente in registrul superior.
Turlele pronaosului si cea a naosului sunt bogat impodobite cu motive sculptate, ce contureaza un detaliu de decoratie, care a primit numele de "motivul Dealu". Mesterii au folosit o noua conceptie decorativa, ce a influentat puternic arhitectura monumentelor construite ulterior.
Manastirea Dealu a fost puternic centru de raspandire a culturii prin carti scrise de calugarii caligrafi. La Manastirea Dealu a fost instalata cea dintai tiparnita din Tarile Romane.
In expozitia aflata intr-o sala de pe latura de V a chiliilor se remarca, printre alte piese, crucifixul din lemn de chiparos, sculptat si ferecat in argint, donat de Matei Basarab, precum si icoane pe lemn datand din secolul al XVII-lea.
Pronaosul adaposteste mormintele voievozilor de la Targoviste: Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Vlad cel Tanar, Vlad Inecatul, Patrascu cel Bun, Radu Badica precum si mormantul capului domnitorului Mihai Viteazu.
Manastirea Dealu a fost loc de pelerinaj, unde poporul roman venit sa se regaseasca si sa preia din energiile inaintasilor in momente de restriste si mai mari incercari, a reusit sa gaseasca mai usor calea spre infaptuirea Romaniei Mari.
Cladirile manastirii au gazduit scoala divizionara de ofiteri, Scoala Copiilor de trupa, Liceul Militar Nicolae Filipescu.

Sursa: www.pmtgv.ro

 
     
 
 
media 10
 
     
media 5