Istoria Statiunii Costinesti | Istoric Costinesti | Geneza Costinesti | Date cronologice Costinesti Litoral

Istoria Statiunii Costinesti | Istorie Costinesti | Costinesti Date cronologice | Litoral 2022 Statiunea Costinesti

Press ESC to close
Inchide eTravel SA - Compania noastra gestioneaza cel mai mare sistem de rezervari on-line pentru hoteluri din Romania si Polonia.
Suntem unii dintre cei mai mari operatori de servicii hoteliere din Romania si Polonia si va putem oferi servicii de cazare, chiar si la preturi mai mici cu 55% fata de preturile de receptie. Sistemul nostru de rezervari, inclusiv TourismGuide.ro , produc sute de rezervari in fiecare zi, rezervari efectuate atat de clienti persoane fizice cat si de clienti coorporate.

TourismGuide.ro - sistem de rezervari de ultima generatie in Romania. Rezervari Online. Hoteluri din Bucuresti, Hoteluri din Brasov, Hoteluri din Timisoara, Hoteluri din Arad si din alte orase din Romania. Rezervari de grup. Rezervari cu confirmare INSTANT. Cea mai mare baza de date de hoteluri din Romania si hoteluri din lume.


media 9

adsense

Cazare Romania > Cazare Litoral > Cazare Judetul Constanta > Cazare Costinesti > Istoric

ad side left ?? 65656

Verifica preturi si disponibilitate in Costinesti

Verifica

 
 

Istoric

Bucura-te de vacanta perfecta la Costinesti. Cele mai bune preturi. Rezerva cu noi.
 
     
 
 

Putini cunosc faptul ca zona in care astazi se afla comuna si statiunea Costinesti este incarcata de istorie.
Istoria acestor locuri isi are radacinile in comuna primitiva. S-au gasit aici dovezi care atesta locuirea incepand cu prima epoca a fierului, perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti prin colonizarea germanilor.
Urme ale locuirii in comuna primitiva s-au gasit in asezarea Stratonis, localizata la cca 5 km nord de Schitu. Au fost descoperite vase din pasta bruna, cenusie, castaniu-galbuie si neagra, avand diferite ornamente: caneluri simple, spirale si vase de ceramica fina, dar si de uz zilnic.

Sapaturile arhelologice au adus la lumina ceramica cu luciu metalic, in interior rosu si in exterior negru din prima epoca a fierului.
Plinius cel Batran si Eutropius mentionau existenta coloniei grecesti Parthenopolis. Orasul a fost localizat la Costinesti. Cioburile de amfore grecesti, 80 fiind stampilate, sunt dovezi ce atesta locuirea in perioada elenistica.
De asemenea, s-a gasit o fibula de bronz de tip tracic, despre care Radu Vulpe sustinea ca este caracteristica numai Romaniei si Bulgariei.
Printre resturile de asezari romane s-au descoperit vase de sticla si ceramica, tigla, monede de bronz din sec. III-IV e.n., lampi romane de lut, coloane simple de calcar. Prin anii 1960 au fost descoperite morminte romane si o statiue de marmura a zeitei Cybele.
Printre dovezile care atesta locuirea in epoca feudala: doua paftale de bronz, un vas cu gat lung, un picior smaltuit, o cupa smaltuita cu dA??cor in relief.


Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu, fiul lui Mihail Kogalniceanu, o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior, a colonizat-o cu germani. In 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietetea colonistilor. In scurt timp au aparut 48 de case. Dupa primul razboi mondial multe familii au paraseasit satul, iar in Costinesti au ramas numai 16. Dar o parte din colonisti s-au intors, familiile din Costinesti fiind in numar de 34. Acestea se ocupau cu cresterea de vite, cai, pasari; cultivarea pamantului; iar soseaua existenta si calea ferata facilita schimbul de marfuri. Se poate vorbi de aparitia agroturismului chiar in acea perioada, datorita viligiaturistilor din tara atrasi atat de locul oarecum retras si linistit cat si de sursele naturale de hrana.

O mare parte din colonistii germani au plecat, in 1940, in Germania. Locul lor este luat de romani provenind din Cadrilater, astazi zona importanta a Bulgariei.
In mai 1999 a fost infiintata cea mai noua comuna din judetul Constanta: comuna Costinesti. Populatia actuala a comunei este de 3100 de locuitori. Marea majoritate a locuitorilor se ocupa cu agroturismul pe perioada verii, iar 40% cu agricultura. In comuna se cultiva in special: grau, porumb, floarea-soarelui, plante tehnice; se cresc: bovine, porcine, oi, capre si pasari. Viile si livada ocupa 20 de ha.

Aparitia in anul 1949 a primei tabere destinate pionierilor a insemnat debutul statiunii Costinesti. Dupa 10 ani a fost inaugurata tabara internationala a studentilor, ca urmare a a colaborarii Asocieatiei Studentilor din Romania si Uniunii Internationale a Studentilor. Primii invitati din strainatate au fost sudentii cehi si polonezi. Astfel lua fiinta Capitala vacantelor estivale ale tineretului.

In anii 1960 are loc o dezvoltare rapida a statiunii datorita numarului din ce in ce mai mare de turisti. Astfel se deschid cantine, se da in folosinta Complexul Sanatorial, se construiesc vilele de tip bungalow, campingul de 1000 de locuri, casutele de vacanta. In 1971 este terminat Teatrul de vara si Clubul Central. In 1976 se construieste hotelul Forum, iar in 1986 se construiesc vilele Amiral. La inceputul anilor 1990 statiunea putea gazdui peste 60.000 de tineri.
Multitudinea spatiilor verzi dau statiunii un farmec aparte. Lumea artelor plastice este reprezentata in Costinesti prin lucrari de sculptura, pictura sau tapiserie: Pavel Codita, Silvia Radu, Marcu Mihai, Alina Tuculescu, Wilhelm Demeter si multi altii.
Dupa 1990 numarul posibilitatilor de agrement au crescut la fel ca si serviciile turistice tot mai diversificate. Comuna cat si statiunea Costinesti s e afla in prezent intr-o permanenta dezvoltare, existand premise ca acestea sa devina foarte importante pentru viata economica a judetului Constanta si pentru turismul Romaniei.

 
     
 
 
media 10
 
     
media 5